Wat te doen bij tandtrauma en tandletsel
Wanneer er een ongeluk plaatsvindt met tandtrauma als gevolg, is het belangrijk om snel en adequaat te handelen. Tandletsel, ook bekend als tandtrauma, kan optreden bij zowel kinderen als volwassenen, maar komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de 6-12 jaar. Een afgebroken tand, een breuk in een tand of zelfs een volledig uitgeslagen tand kunnen ernstige gevolgen hebben voor het gebit en de mondgezondheid.
Een breuk in een tand kan optreden op verschillende plekken, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen een kroonfractuur en een wortelfractuur. Bij een kroonfractuur is het buitenste deel van de tand beschadigd, terwijl bij een wortelfractuur de breuklijn tot in de wortel doorloopt. Een verkleuring of grijze tand kan optreden als gevolg van beschadiging aan de tandzenuw door een harde klap.
Bij een avulsie, waarbij de tand volledig uit de kaak is gekomen, is snel handelen essentieel. De tand moet zo snel mogelijk teruggeplaatst worden om blijvende schade te voorkomen. Verplaatsingen in het gebit, zoals een laterale luxatie, intrusie of extrusie, vereisen ook directe aandacht van een tandarts.
Het is belangrijk om bij tandletsel zo snel mogelijk een tandarts te raadplegen voor de juiste behandeling. Verschillende websites, zoals 123tandarts.nl en Biologischetandartsen.nl, bieden informatie over tandheelkundige behandelingen en traumapreventie. Onthoud, bij tandtrauma geldt: wees er snel bij en voorkom blijvende schade aan het gebit.
Om een trauma aan het gebit te voorkomen tijdens sportactiviteiten, wordt geadviseerd om een gebitsbeschermer te dragen. Door voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen veel ongelukken voorkomen worden.